Onlangs zag ik de aflevering van het BNNVara’s  programma RamBam over coachen. Ze gingen in het programma in op de wildgroei aan coachpraktijken. Daarbij benadrukten ze het feit dat de term ‘coach’ geen beschermde benaming is. Iedereen kan zich dus coach noemen en dat gebeurt dan ook. Het aantal mensen wat zich coach noemt is de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 65.000 Deskundigen waarschuwen dat die enorme toename ook zorgt voor wildgroei en ongelukken.

De uitzending was bij vlagen behoorlijk ongemakkelijk: er zaten voorbeelden in van dingen die echt niet konden. Coaches die misbruik maakten van de goedgelovigheid van mensen die denken: als jij de coach bent, dan zul jij het wel weten.

Ik vind het goed dat er aandacht besteed wordt aan dit onderwerp, het maakt mensen alert op waar je op kunt letten als je voor een dergelijke keuze staat. En aangezien ik zelf coach ben deel ik graag mijn perspectief hierop en geef ik je 3 tips bij het kiezen van een coach. Want als je zorgvuldig kiest is de kans dat je een goede coach vindt een stuk groter.

Wat vind ik een goede coach?

Allereerst wil ik duidelijk stellen dat we het hier hebben over coaching van onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap, loopbaanvraagstukken of life coaching. Wat mij betreft is een goede coach iemand die je zonder oordeel faciliteert en wegblijft van adviezen. Door vooral (goede) vragen te stellen, word je je bewust van je eigen gedragspatronen.

Door bewustwording van die patronen, en de begeleiding van de coach daarbij, krijg je inzichten en vind je zelf antwoorden op jouw vragen. Dat is heel krachtig en impactvol. Als je jouw eigen manier vindt om met situaties om te gaan, dan blijft dat veel beter hangen dan wanneer ik je als coach vertel wat je moet doen en hoe je je moet voelen.

Het gaat niet over de coach

Naar mijn idee moet het nooit over de coach gaan. Het gaat over jou en jouw ‘gebruiksaanwijzing’. Als je die kent, kun je beter met jezelf omgaan en gerichte keuzes maken.  Je kunt leren om je eigen adviseur te zijn. Als dat lukt geeft dat zoveel zelfvertrouwen en energie. Dan kun je weer in jezelf geloven.

Het klinkt heel fijn als de coach je begrijpt omdat hij of zij hetzelfde heeft meegemaakt, maar uiteindelijk vind ik dat die ervaring van de coach geen voorwaarde is voor jou om beter om te gaan met die lastige situatie. Vaak is het juist beter om een ‘neutrale’ coach te hebben die luistert naar wat jou bezighoudt en wat jouw worsteling is. Iemand die je leert om naar jezelf te kijken en de juiste vragen stelt waardoor je nieuwe inzichten krijgt.

Een goede coach kent z’n grenzen

Daarnaast is het belangrijk dat een coach weet wat hij wel en niet kan. Ik coach daarom bijvoorbeeld alleen mensen die mentaal gezond zijn, die kunnen reflecteren en geen last hebben van (diepe) trauma’s.

Daar wil ik professioneel in zijn: ik moet inschatten wat wel en niet coachbaar is. Begeleiding bij overspannenheid en burn-out is bijvoorbeeld echt een andere expertise: mensen die met zulke vraagstukken bij me komen zal ik altijd doorverwijzen.

Hoe zoek je een goede coach?

Heb je een vraag of doel en zoek je een coach die je hierbij kan helpen? De volgende 3 punten kunnen je helpen om je een keuze te maken.

1. Zorg dat je weet waarbij je geholpen wil worden

Voor coaching is het belangrijk dat je een specifieke vraag of leerdoel hebt. Als die vraag duidelijk is, is het eenvoudiger om een coach te vinden die je bij die specifieke vraag kan helpen. Zo voorkom je dat je in een eindeloos traject terechtkomt met iemand die je eigenlijk niet echt verder kan helpen.

2. Check opleiding, accreditatie en stel kritische vragen

Hoewel ‘coach’ geen beschermde titel is, zijn er wel keurmerkinstanties zoals de ‘Nederlandse Orde van Beroepscoaches’ (NOBCO). Het NOBCO  is er voor iedereen die op zoek is naar een professionele coach en voor coaches die willen werken aan verdere professionalisering van het coachvak. Zo wordt de kans op kwaliteit vergroot.

Internationaal is er de ‘International Coach Federation’ (ICF) die de belangen en professionalisering van coaches behartigt en accrediteert (de AICF-creditatie). Dit zijn twee bekende instanties, en er zijn nog veel meer instanties te vinden op dit gebied. Op de websites van deze instanties staan professionele coaches vermeld. Ook op het werk kun je aan je manager of collega’s van de afdeling HR om advies vragen.

3. Kies een coach die bij je past.

Als je een coach zoekt, maak dan kennis met een paar verschillende coaches.  Zo kun je ervaren wie het beste bij je past en kun je tot een betere keuze komen.

Tot slot

Ik heb kwaliteit van coaching uiteraard hoog in het vaandel staan. Daarom heb ik geaccrediteerde coachopleidingen gevolgd en ben ik gecertificeerd coach. Ik ben aangesloten bij zowel NOBCO als ICF. Die instanties verwachten dat je laat zien dat je je werk als coach actief uitvoert, en dat je kennis op peil blijft.

Op deze manier kan ik verantwoorden dat ik mensen die binnen mijn doelgroep vallen, professioneel kan begeleiden.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en mening: waar hield jij rekening mee toen je een coach zocht en (hoe) heeft dat je geholpen? Ik hoor graag van je!