Workshop Kernkwadranten

Hoe zit het met jouw zelfkennis? Weet je waar je kwaliteiten liggen maar ook wat je valkuilen zijn? En weet je dit ook van je collega’s?

Kernkwadranten

Een toegankelijke maar effectieve manier om hier achter te komen is het in kaart brengen van kernkwadranten. Dit is een methode die uitgaat van jouw kwaliteiten, de specifieke sterktes die je kenmerken tot wie je bent.

Jouw kwaliteit is ook je valkuil; zodra je teveel doorschiet in je kwaliteit wordt je kwaliteit een zwakte. Als je bijvoorbeeld erg zelfverzekerd bent, kan dit doorschieten naar arrogantie. De uitdaging voor iemand die zelfverzekerd is, kan bijvoorbeeld bescheidenheid zijn. Met je kwaliteit komt ook een allergie, iets waar je, je aan irriteert bij anderen In dit voorbeeld kan het zijn dat jij als zelfverzekerd persoon je snel irriteert aan middelmatigheid.

De insteek van deze workshop is niet alleen het in kaart brengen van de eigen kernkwadranten maar ook die van je teamleden. Wanneer verschillende teamleden de kernkwadranten in kaart brengen, kunnen deze samengebracht worden in dubbele kernkwadranten.

Doel van de workshop

In deze vereenvoudigde vorm van het dubbele kernkwadrant is te zien dat wanneer een zelfverzekerd persoon samenwerkt met een bescheiden persoon, er frictie kan ontstaan wanneer diegene zich middelmatig opstelt. Vaak ligt de focus op deze frictie, maar als je verder kijkt in de beide kwadranten zie je dat de een zijn kwaliteit de ander zijn uitdaging is. Op deze manier zijn de dubbele kernkwadranten een effectief hulpmiddel in de interactie in het team.

Aan het einde van de workshop kan je de volgende resultaten verwachten:

  • Betere inzet van het team door inzicht in ieders kwaliteiten waardoor de samenwerking verbetert;
  • Valkuilen van het team en teamleden worden zichtbaar;
  • Betere communicatie en begrip voor teamleden waar je je anders aan zou storen;
  •  Teamleden leren elkaar op een positieve manier aan te spreken.

 

Ervaringen

‘ik heb veel gehad aan de workshop, ik ben er nu bedachtzaam op dat ik alles subtieler ga benaderen, en ben daar vandaag gelijk mee begonnen. Ik waardeer de workshop met een 9, het was een eyeopener voor mij en het hele team”.

– Yvonne van Vliet, Stichting Philadelphia