“Bijna 20% van werknemers krijgt ooit te maken met burn-outklachten.”

De kans dat je in jouw organisatie of team te maken krijgt met verminderde prestaties of verzuim die zijn te wijten aan stress of burn-outklachten is heel groot. Als leidinggevende kan je veel problemen verminderen of zelfs voorkomen door alert te zijn op de signalen.

Hoe herken je stress en een mogelijke burnout?

Voor veel mensen start het met het niet meer goed kunnen ontspannen. Maar sommige mensen (h)erkennen het pas als hun lichaam echt fysiek op slot gaat.

Er zijn heel veel symptomen, waarvan de belangrijkste signalen zijn:

  • Geen zin en energie meer hebben
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid en onverschilligheid
  • Piekeren en slecht slapen

Let op deze signalen, niet alleen bij jezelf maar ook bij je medewerkers/collega’s. Zoals zo vaak is ook hier de uitdrukking: voorkomen is beter dan genezen van toepassing.

Oorzaken

Perfectionisme, het niet stellen van grenzen en een gebrek aan focus zijn typische veroorzakers van een burn-out. Ook onverwerkte rouw is vaak een oorzaak. Denk daarbij niet alleen aan het verlies van een naasten, maar ook meer algemeen vormen van verlies, zoals baanverlies kan leiden tot een vorm van rouw.

Baanonzekerheid

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben steeds meer mensen een tijdelijk contract wat gepaard met baanonzekerheid. Deze onzekerheid komt regelmatig naar boven als een van de oorzaken van stress en zelfs burn-outs.

Jongeren

Waren stress en burn-outs voorheen veelal voorbehouden aan de oudere generatie, blijken nu juist jongeren vaak de dupe. ArboNed signaleert in 2014 zelfs dat stressklachten de belangrijkste verzuimoorzaak vormen onder jonge werknemers (<25 jaar), die dus nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken. De baanonzekerheid veroorzaakt bovendien dat jongeren in een baan “vastzitten”. Een baan die mogelijk niet aan hun verwachtingen voldoet, die niet past bij hun ambities en competenties.

Rolverwarring
Bij Drielink Coaching constateren we regelmatig dat medewerkers last hebben van rolverwarring. Het is onduidelijk wat hun precieze rol en verantwoordelijkheid is in een team. Doordat mensen niet weten wat van ze wordt verwacht presteren ze niet optimaal en ontstaat vaak wederzijdse onvrede, stress en zelfs burn-outs. Door (meer) aan te sluiten bij de individuele kwaliteiten van medewerkers kunnen niet alleen individuele en team prestaties toenemen, maar worden ook burn-outklachten voorkomen.

Wat kan coaching doen?

Coaching kan zowel individuen als teams en organisaties helpen om stress en burn-out te voorkomen. Dat kan op momenten dat het minder goed gaat , maar juist ook om te zorgen dat het goed blijft gaan.

Interesse om een keer vrijblijvend te sparren over de mentale gezondheid van jezelf, je team of je organisatie? Neem dan contact met ons op.

Denk je dat iemand in jouw team te veel stress heeft of misschien zelfs een burn-out? Lees dan ook onze blog: Mijn medewerker heeft volgens mij last van stress of misschien zelfs wel een burn-out en nu?