“Heb jij het lef om om tandpasta te vragen?”

1001004002850904Ik hoorde Arjan voor eerst tijdens een lezing. Ik had nog geen idee dat er zoveel overeenkomsten waren tussen zijn verhaal en een situatie die we regelmatig in onze coachingspraktijk  tegenkomen. Arjan: “Mensen zetten zichzelf mentaal gevangen. Ze zitten vast in hun eigen gedachten en overtuigingen. Ze gedragen zich als slachtoffer.” Natuurlijk was Arjan daadwerkelijk gevangen, maar de ervaringen en inzichten die hem dat – noodgedwongen – opleverde gebruikt hij nu op een positieve manier om mensen te helpen zichzelf te “ontgijzelen”.

Arjan schreef verschillende boeken (o.a. Ontvoerd – 607 dagen tussen leven en dood), maar verzorgt ook workshops, lezingen en trainingen.

Angst

Tijdens een door Drielink Coaching verzorgde lunch spreekt Arjan bewogen over zijn ervaringen en de lessen. Arjan zendt, vraagt, vraagt door en schakelt snel naar zijn eigen ervaringen en inzichten.

Een mooi inzicht dat hij deelt is dat veel mensen uit angst niet handelen. Angst belemmert, maar waar heb je angst voor ? Zouden mijn gijzelnemers me nu echt doden als ik om een tandenborstel zou vragen?

Arjan veralgemeniseert angst: wat zijn de consequenties van je vraag of houding? Hoe erg is het nu echt? Is bijvoorbeeld het stellen van grenzen een aanleiding om iemand te ontslaan? En als dat echt zo zou zijn, hoe erg is het dan?

Benut je vrijheid

Arjan vertelt over het benutten van vrijheid. Hoe hij het voor elkaar krijgt om boeken te mogen lezen en ook in gevangenschap blijft leren. Over hoe hij zijn gijzelnemers steeds met respect behandelt, maar ook zelf eist met respect behandeld te worden. Hij bedankt voor het eten wat hij krijgt, maar krijgt het uiteindelijk ook voor elkaar om samen met gijzelnemers te koken.

Ook als je niet in gevangenschap zit laten mensen zich veel te veel beperken. Benut wat wel mogelijk is. Blijf contact zoeken met mensen, bouw vanuit die verbinding verder. Denk in mogelijkheden.

Authenticiteit

Een mooie aanvulling op zijn eerdere lezing en zijn boeken is het verhaal dat Arjan vertelt over authenticiteit. Hoewel er niets mis is met echtheid, misbruiken mensen het te vaak als excuus. “Dat past niet bij me. Zo ben ik niet. Ik wil dichtbij mezelf blijven.” Pas op dat het niet een smoesje wordt om lekker in je comfortzone te blijven zitten.

Blijf in beweging, blijf leren, benut je vrijheid!, is Arjens betoog.


Op 12 augustus 2002 werd Arjan door gewapende mannen ontvoerd. Als directeur van Artsen Zonder Grenzen hield hij zich in Dagestan bezig met de opvang van vluchtelingen uit het naburige land Tsjetsjenië. Zijn gijzeling duurde ruim twintig maanden. Pas in 2004, op Eerste Paasdag, werd hij weer vrijgelaten.

“Het heeft me niet altijd meegezeten. Twintig maanden zat ik in een donker hok van anderhalf bij twee meter gegijzeld tussen de insecten en de muizen. Maandenlang zag ik geen gezichten: ik werd bewaakt door zwaarbewapende mannen met maskers.  Ik vreesde meerdere malen voor mijn leven, werd heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop en voelde mijn einde naderen tijdens nachtelijke ritten in de kofferbak van een auto, op weg naar nieuwe onzekerheid.”

Toch kijkt Arjan zonder rancune op deze gijzeling terug. Het is namelijk ook een harde en goede leerschool geweest om nog meer voor zichzelf op te komen, de regie over zijn leven in eigen handen te nemen en zijn kansen af te dwingen.

Meer leren over de lessen die Arjan Erkel heeft geleerd?

Arjan heeft sinds kort in samenwerking met bureau Findig een uniek programma ontwikkeld genaamd: Prison Day.

Beleef een unieke dag en ervaar de impact van gevangenschap in de gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam. Hoe is het om opgesloten te zijn en geen regie meer over je eigen doen en laten te hebben?

Op onze site vindt je meer over Prison Day.

Ook de media heeft volop aandacht besteed aan Prison Day, zie o.a.:

Heb je interesse in een teambuilding uitvoering van de Prison Day? Neem dan contact met ons op.
prison day